The Cold Pressed Juicery – De negen straatjes

Interieurontwerp en integratie grafische huisstijl in de tweede winkel van de The Cold Pressed Juicery.

Locatie | Herengracht, Amsterdam
Oppervlakte | 23 m2
Ontwerp | 2015
Oplevering | 2016
Fotografie | Wouter van der Sar

Na het eerste ontwerp voor The Cold Pressed Juicery op de Willemsparkweg, is Standard Studio wederom gevraagd voor het ontwerp van de uitbreiding van het concept op een tweede locatie. Gelegen op de hoek Herengracht – Gasthuismolensteeg, midden in de bruisende Negen Straatjes, is dit een tot de verbeelding sprekend hoekpand van 23 m2 aan de Amsterdamse grachtengordel.

Het is heerlijk om over de Amsterdamse grachtengordel te wandelen, en te genieten van de prachtige architectuur en de daar bijhorende geschiedenis en cultuur. Maar veel mensen weten niet dat er achter deze panden enorme binnentuinen zitten, soms nog veel groter dan de huizen zelf (kijk maar eens op google maps!), helaas kunnen maar weinig mensen hiervan genieten. Reden genoeg voor de ontwerpers van Standard Studio om dit groen naar ‘buiten’ te brengen.

Centraal in het ontwerp staat een levende boom die met zijn bladerdek zorgt voor een rustpunt in de hectiek van de stad. De boom als symbool voor de natuur en als referentie naar de dagelijks verse groenten die gebruikt worden om de juices te produceren. Een ‘urban retreat’ en een plek om onder het bladerdek even tot rust te komen en voor jezelf te zorgen, natuurlijk door middel van een vers geperste juice of ter plekke gemaakte smoothie. En voor de duizenden toeristen die hier langslopen dagelijks, en welkome verrassing tussen alle overdadigheid aan retail en high-tech oplossingen van de grotere merken.

In deze tweede winkel van het vooruitstrevende merk, is de grafische identiteit (ontworpen door Build in Amsterdam) vertaald naar een ruimtelijke identiteit en beleving. Dit geeft de winkel een frisse en moderne uitstraling. De vlakken en de diagonale lijnen uit de huisstijl zijn vertaald naar de materialen zwart en roze gepoedercoat staal, en houten lamellen.

Deze houten lamellen zijn vervolgens gebruikt om de wand en het plafond boven de counter te accentueren en hiermee warmte toe te voegen aan het ontwerp. De schuine lijnen uit het ontwerp zijn doorgezet. Zo zijn alle lamellen met een schuine oriëntatie, en lopen in deze richting de houten lamellen door over het plafond tot aan de smoothie counter. De wand van de smoothie counter is afgewerkt in dezelfde kleur roze als de counter. Eronder zijn alle koelkasten afgewerkt in zwart gecoat staal.

De presentatie koelkasten waaruit de klanten zelf de juices kunnen pakken zijn tevens uitgevoerd in zwart gecoat staal. De koelkasten zijn verwerkt in een wand die compleet met spiegel is bekleed om de geringe ruimte van 23 m2 groter te doen laten voelen. Voor het laten functioneren van een echte levende boom maakten de architecten een grote bak in het souterrain met vruchtbare grond en irrigatie om de boom ook een gezond leven te kunnen bieden.

Het eindresultaat is een heerlijk verfrissende winkel en een ‘natuurlijk’ statement in het centrum van Amsterdam. Een plek waar mensen met een gezonde juice en een glimlach op hun gezicht naar buiten komen, weer de drukte tegemoet.