Nemo – museumrestaurant Dak

Interieurontwerp van het nieuwe museumrestaurant DAK van het NEMO science center.

Locatie | Oosterdok 2, Amsterdam
Oppervlakte | 1100 m2
Ontwerp | 2015
Oplevering | 2016
Fotografie | Wouter van der Sar

_

Nemo Science Center is hét museum in Amsterdam, gericht op kinderen en wetenschap waar je geweest moet zijn. Met ruim 500.000 bezoekers per jaar is het een van de meest populaire musea van de hoofdstad. Het markante gebouw dat vlak naast het centraal station ligt is ontworpen door de welbekende architect Renzo Piano. De complete 5e verdieping is voorzien van een nieuwe uitbreiding grotendeels uitgevoerd in glas. Het glas zorgt voor een fantastisch uitzicht en een nieuwe open verbinding met het dak. Op het dak is tevens onlangs een nieuwe tentoonstelling geopend.

In 2014 is een pitch uitgeschreven door Nemo om een nieuw horeca-concept te ontwikkelen voor het nieuwe restaurant op de 5e verdieping. Standard Studio en KOR-business zijn samen aan de slag gegaan en hebben de pitch overtuigend gewonnen. Het ontwerp en menu van het restaurant zijn vooral gericht op kinderen en hun ouders die na een dag museum stoom kunnen afblazen met een goeie lunch, snack en verfrissend sapje.

Het ruimtelijke concept sluit aan op het museum zelf; een plek waar veel te ontdekken is. Door het opdelen van de grote open ruimte ontstaan kleine verschillende hoekjes die allemaal interessant zijn en waar elke keer weer iets nieuws te ontdekken is. Het restaurant is zo ingericht dat de routing schaalbaar is om pieken en dalen op te vangen.

Centraal in het ontwerp staat de relatie tussen het dakplein en het museum. De glazen uitbouw, ontworpen door Renzo Piano, biedt de bezoeker een onvergetelijk uitzicht over de stad Amsterdam. Door het gebruik van veel groen in het ontwerp is een sterke relatie met het dakplein ontstaan. Daarnaast zijn veel duurzame materialen gebruikt die bijdragen aan de beleving.

De hele 5e verdieping beslaat ongeveer 1100 m2 en bestaat onder andere uit een verhuurbare ruimte, een fantastische plek voor bedrijven om seminars of andere bijeenkomsten te houden. Via de trap die door het hele museum naar boven slingert kom je in het midden van de ruimte uit. Het trapgat is omgeven door een stalen raamwerk met veel groen om de grote open ruimte op te delen in verschillende zitmomenten. Hierdoor heeft het restaurant op rustige momenten ook een interessante aanblik. 

Het restaurant is voorzien van een fresh counter waar klanten langs de mooiste verse producten lopen. De counter is opgebouwd uit het D-tile tegelsysteem waarmee speelse hoogteverschillen zijn gemaakt. Het tegelsysteem leent zicht bijzonder goed voor het aanbrengen van crushed ice bakken, koelingen en warmhoudplaten. Terwijl je langs de fresh counter loopt zie je de open keuken waar de koks alle producten klaarmaken. Door de schaalbaarheid in de counter zijn pieken en dalen van klanten goed op te vangen en is de omloopsnelheid erg hoog.

In het nieuwe glazen gedeelte is een bar geplaatst die inspeelt op de verschillen in publiek. Zo heeft de bar 3 niveaus om aan te zitten; een laag gedeelte voor peuters, een middengedeelte voor kinderen en een hoog gedeelte voor ouders. De bar schenkt verse vruchtensappen voor de kleintjes en al het andere denkbare voor de volwassenen. In de nieuwe glazen uitbouw is tevens een groenwand geplaatst die bijdraagt aan het ‘kas’gevoel. Samen met het fantastische uitzicht zorgt dit voor een unieke ervaring en biedt het museum een totaal nieuwe manier om een museumdag te eindigen.

De nieuwe uitbreiding van het Nemo Science Center is een echte toevoeging aan de stad Amsterdam. Het nieuwe restaurant met dakplein, tentoonstelling en uitzicht is voor iedereen een ervaring die je niet snel zal vergeten!