NEMO – museum restaurant Dak

Interior design of the new museum restaurant DAK of the NEMO science center.

Location | Oosterdok 2, Amsterdam
Surface | 1100 m2
Design | 2015
Completion | 2016
Photography | Wouter van der Sar

Nemo Science Center, a museum which focuses on children and science, is an absolute must-see when you visit Amsterdam. With around 500,000 visitors per year, it is one of the most popular museums in the capital city. The enormous building which is located near the central station, was designed by the famous architect Renzo Piano and the entire 5th floor has been covered with a new extension that is largely made of glass. The glass provides a fantastic view and a new, open connection to the roof. A brand new exhibition has also recently been opened on the roof. 

In 2014, a pitch was drawn up by Nemo to develop a modern hospitality concept for the new restaurant on the 5th floor. Standard Studio started work with KOR-business and ultimately won the pitch. The restaurant’s design and menu are geared towards children and their parents who, after a day at the museum, want to let off steam with a good lunch, snack and refreshing glass of juice.

The spatial concept connects into the museum itself and provides a place to discover things. Dividing up the large space has led to the creation of various small corners, all of which draw the visitors’ interest and all of which offer something new to discover. The restaurant is set up so that routing is scalable and can accommodate peaks and troughs.

Central to the design, is the relationship between the roof area and the museum. The glass extension, designed by Renzo Piano, offers the visitor an unforgettable view out over the city of Amsterdam. The use of greenery in the design has also created a strong relationship with the roof area and the addition of various sustainable materials further adds to the experience.

The entire 5th floor covers around 1,100m2 and also offers a space that can be hired by companies and organisations as a fantastic venue for seminars and other events. The stairs that wind their way through the whole museum lead you to the centre of the space. The stairs are surrounded by a steel framework which incorporates a great deal of greenery, dividing the big open space into a range of seating areas. The restaurant also offers calm spaces and an interesting view. 

The restaurant includes a fresh counter where customers can buy delicious, fresh products. The counter itself is built with the D-tile system which has been used to create playful height differences. The tile system is particularly suited to the use of crushed ice trays, chilled and heated plates. And as you pass the fresh counter, you can look into the open kitchen where the chefs are preparing the products. The scalability of the counter means that customer peaks and troughs can be accommodated smoothly and that people can keep moving.

A bar that can host various types of customer is located in the new glass area. The bar has 3 levels: a low level for toddlers, a medium section for children and a higher level for parents. The bar serves various fruit juices for kids and a wide range of other drinks for adults. A green wall has been planted up in the new glass extension, which adds to the ‘greenhouse’ feeling. Together with the stunning view, this creates a unique experience and offers a completely new way to round off a day at the museum.

The extension at the Nemo Science Center is a great new asset for the city of Amsterdam. The new restaurant with the roof terrace, exhibition and breathtaking view is a truly memorable experience for all.